dissabte, 31 de gener del 2009

Tost

TOST va ser una població, cap de municipi, que aplegava Montant de Tost, els Hostalets de Tost, Castellar de Tost, la Bastida de Tost, Tost, Torà de Tost, Sauvanyà i moltes masies desplegades
per la zona fins que es van adherir, a l'any 1968, a l'actual terme de Ribera d'Urgellet.
El poble de Tost està avui deshabitat i en runes. L'últim habitant de Tost va ser un camperol andalús que hi va arribar tísic buscant el clima sec i beneficiós de Tost. El metge li havia donat sis mesos de vida i, quan va marxar, ja feia trenta anys que hi era. Hem de pensar que a Tost, a l'hivern, les condicions de vida no eren massa còmodes. A la plaça, encara s'hi troba un dipòsit de recollida d'aigua de pluja del segle XV que els habitants usaven per beure i regar. A baix, en una zona més escarpada, també es pot veure la minicentral hidràulica que utilitzaven per produir electricitat.
Imponent, i construïda sobre la roca pura, s'alça l'església de SANT MARTÍ DE TOST coneguda també com SANT PONÇ DE TOST. El temple ha estat canibalitzat en diverses ocasions i es troba en un estat deplorable. Per sort, el seu baldaquí original està guardat al en dos museus diferents: el Museu Episcopal de Vic i el Museu Nacional d’Art de Catalunya i una de les seves campanes originals, llueix a l'església de Sant Esteve de Montant, al mateix municipi. El temple va ser construït l'any 815 i fundat pel cavaller ARNAU MIR DE TOST i la seva esposa ARSENDA, l'any 1030.