diumenge, 18 d’octubre del 2009

L'Estudi de Castellar de Tost

Fa uns anys, la dificultat de movilitat donat de la manca de bones comunicacions i vehicles, era comú que a tots els poblets aïllats hi hagués una petita escola (l'Estudi) on un sol mestre donava lliçó per tots els cursos i a totes les edats. A Tost n'hi havia un, també a Torà, als Hostalets i a Montant, i naturalment, a Castellar de Tost on és presa aquesta foto que poc té veure amb l'aspecte actual. La caseta més blanca a peu d'hort que es veu a l'imatge de 1936, i que avui ja no existeix, era l'estudi d'aquesta població.
I aquesta va ser l' orgullosa promoció d'aquell any on hem identificat al mestre, el Sr. Costa de Tàrrega, la Nieves Obiols de Cal Xico, la Lurdes Vilarrubla de Cal Escolà, la Roser Brossa de Cal Porta, la Rosario de Ca l'Altimir, la Monserrat i el Juanito Guitart de Cal Grau, el Pepito de Cal Joan, el Josep i un parent de Cal Porta, el pare de la MariPau Huguet (?) i el Tonet de Cal Joan.

El darrer dia de curs, al mes de Juny, els bailets no anaven a estudi, treien els "pupitres" fora i se'ls premiava amb xocolata i coca. Aprofitant el bon temps i el dia lúdic, poc després anaven a fer una passejada amb el mestre per despedir-se d'ell (o ella), que per cert canviava pràcticament cada dos anys.

3 comentaris:

  1. Laura Garcia Albós11/11/2011

    M´ha fet molta gràcia veure en la primera foto (la del mestre amb els alumnes) al meu tiet, en Ton de Can Joan (Ton Arnau), el qual es va casar amb la germana gran de la meva mare (la Maria Teresa Albós Patsí -la Maria Teresa de Cal Miquel de Sauvanyà-). Fa anys que no pujo a Sauvanyà (el lloc on va passar bona part de la seva infància la meva mare -la Palmira Albós, de Cal Miquel- la mare de les quals-María Patsí encara és viva -95 anys que té la bona dona..!),però m´han entrat ganes de tornar-hi ben aviat, tot veient les fotos i comentaris. Feu un bon treball!.Felicitats.

    ResponElimina
  2. hola bona nit!!
    La meva àvia nascut a Castellar de tost, Cal fornè, Us sona?? Sòc la néta
    Gracias un salutació

    ResponElimina
  3. Gràcies per contactar-nos Sílvia. Ens agradaria enviessis el nom complet d'àvia i d'avi (amb qui es va casar, si era de Tost) i si no era de Tost, el nom del seu pare, si el saps. Però fes-ho de forma privada a salvem.tost@gmail.com. Intentarem trobar-te'ls. Una abraçada!

    ResponElimina