dilluns, 14 de juny del 2010

Cal Jep

Cal Jep és una de les cases més orientals de Torà de Tost i la seva façana mira cap al torrent de la Manyada. L'últim que la va habitar va ser aquest home que veieu aqui: en Josep Dayna i Espunyes, nat a Torà el 1867 i al qui anomenaven "el Jepet".
Com és tradicional a Tost, els primers nets es deien com els seus padrins: el padri d'aquest, Josep Dayna i Arnau, "el Jep", es casà amb Francisca Caselles i Puy el 1819 i va tenir diversos fills entre els que destaquem al pare del Jepet, en Marti Dayna i Caselles (1826-1881), que es va esposar amb Manuela Espunyes i Serra de Canelles.
Creiem que en aquesta casa vivien diverses "families Dayna" perquè tenim enregistrada a Dolors Dayna Grau, nascuda a cal Jep el 1880 i filla de Marti Dayna i Vidal, que podria ser cosina del Jepet, segons el que ens escriu el Pere Cerqueda de Cal Vila de Vilanova de Banat. Es veu que la Dolors va anar a fer de masovera a Cal Pey de Lletó amb el seu marit, Josep Buchaca.
El Jepet va marxar de Torà de Tost amb 14 anys i va deixar la casa de Cal Jep habitada, al menys, segons els nostres papers, fins al 1934. Quan ja casat a Barcelona, en va tenir necessitat, se la va vendre no sabem a qui, va passar diverses mans, i avui és propietat d'una familia de Barcelona.
Com tots els homes de Tost (excepte un que a Torà coneixem bé...) aquest paio era una gran treballador en tots els "aspectes"...va tenir 15 fils !!! dels quals només en queda viva una filla. A la foto el veiem amb un encarregat.

Cal Jep fotografiada per qui ens proporciona aquesta informació, en Miquel Tutusaus de Prats de Lluçanés, l'any 1971 les de B/N, uns anys després les de color.
A l'escala de Cal Jep, veiem la filla, neta (amb marit) i bisnet del Jepet.
Dos fotografies de la mateixa entrada preses en dos moments diferents.
Gràcies Miquel!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada